Vízumok

Az oldalon feltüntetett információk és adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Kérjük,hogy utazása előtt mindenképpen kérjen tájékoztatást irodánktól annak érdekében,hogy az esetleges félreértések elkerülhetőek legyenek!

Ausztrália

Ausztráliába való beutazás csak érvényes útlevéllel és érvényes ausztrál vízum birtokában a lehetséges, mivel a belépés vízumköteles. A vízumot előzetesen meg kell igényelni, ennek hiányában a hatóságok megtagadják az utazást! Online igényelhető vízumokért látogasson el http://www.border.gov.au/ oldalra. A legelterjedtebb vízumtípus a látogató vízum (evisitor subclass 651)





A programban való részvétel feltételei:

  • kitöltött jelentkezési lap, az utazás céljának megfelelő vízumhoz
  • regisztrációs díj (amennyiben az szükséges) megfizetése)
  • 18 év alatti gyerek esetén a gyerek minden gondviselőjének írásban kell nyilatkoznia arról, hogy hozzájárul az utazáshoz, emellett a születési anyakönyvi kivonatra, a gyerekkel el nem utazó szülő (gondviselő) útlevelének a másolatára, illetve az ilyen szülő által kitöltött nyilatkozatra, illetve adott esetben bírósági végzésre is szükség lesz, mely ezt a szülőt megfosztja a szülői jogaitól.

Minden nem angol nyelvű dokumentumot hivatalos fordítással együtt kell benyújtani!

Eljárási díjak

Maximum 3 hónap beutazásra a vízum illetékmentes, 5000 Ft/fő ügyintézési díj fizetendő csupán. Más célokból történő utazás esetén az ausztrál kormány több tucat különböző kategóriát állít fel, ezeknek eltérő a díjszabása. A vízum díja függ nem csupán az utazás céljától, de az utazók jogi besorolásától, és attól is, hogy milyen módon (internet, személyesen vagy ügynökön keresztül) folyamodik vízumért.

Bővebb tájékoztatást a lenti linkeken olvashat.
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/ausztralia-es-oceania

Egyesült Államok

M agyar állampolgárok számára is 2008. november 17-től lehetőség van vízum nélkül az Egyesült Államok területére utazni. Az utazás célja lehet üzleti vagy magántermészetű, ám mindkét esetben legfeljebb 90 napot tölhet el az utazó Amerikában. A programban való részvételhez számos feltételnek kell eleget tenni, így:

  • Elektronikus csippel ellátott, érvényes magyar útlevéllel kell rendelkeznie. A leginkább szembeötlő különbség a “hagyományos” és a “chippes” útlevél között az, hogy előbbinek bördó, utóbbinak a hagyományos kék borítása van. A közkézen forgó városi legendákkal ellentétben a csipnek nem szükséges tartalmaznia az utazó ujjlenyomatát!
  • Rendelkeznie kell oda- és visszautazásra szóló jeggyel is. Elektronikus repjegy esetén az útiterv másolatát feltétlenül vigye magával, mivel ezt a bevándorlási hivatal tisztviselője kérni fogja az amerikai repülőtéren.
  • Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium ESTA rendszerében kérvényezett és jóváhagyott utazási engedéllyel is rendelkeznie kell. Ez díjköteles: 4 dollár az igénylés megindítása, pozitív elbírásálás esetén további 10 dollár fizetendő. A díjat kizárólag bankkártyával lehet kiegyenlíteni.


Ellenőrzések

Mivel már a programban való részvétel is bizonyos költségekkel jár együtt, érdemes az igénylés megindítása előtt ellenőrizni, hogy jogosult lesz-e Ön a Vízummentességi Programban való részvételre. Ezt az Amerikai Külügyminisztérium honlapján teheti meg. Jogosultság esetén igénylését az ESTA rendszerben az alábbi linken kezdheti meg.

Még érvényes vízumok sorsa

A program nem jelenti azt, hogy a korábban kiadott vízumok érvényüket veszítették volna. Azok, akik például tanulni vagy dolgozni mennek az Egyesült Államokba, vagy 90 napnál hosszabb időt szeretnének ott eltölteni, továbbra is kötelesek vízumért folyamodni. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni ill. dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni, megtagadhatja a belépést.

Hasznos linkek (angol nyelven)

Egyesült Arab Emirátusok

M agyar állampolgárok 2015. május 6-tól a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel (magán-, diplomata, szolgálati) előzetesen beszerzett vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Arab Emírségekbe, és tartózkodhatnak az országban 6 hónapon belül 90 napig.Ideiglenes magánútlevéllel csak emírségi tartózkodási engedéllyel rendelkezők (jellemzően itt született gyermekek, akiknek még nincs magánútlevelük) utazhatnak be.

Bővebb tájékoztatást a lenti linken olvashat.
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?egyesult-arab-emirsegek

Egyiptom

M agyar állampolgárok Egyiptom területére vízumkötelesen utazhatnak be, ennek feltétele,hogy belépéstől számított legalább 6 hónapig érvényes magán útlevéllel rendelkezzenek az utazók. Vízum igényelhető előzetesen is az Egyiptomi Nagykövetségen. Turista célű vízum megvásárolható az országba való érkezéskor is repülőtereken az erre kijelölt beléptetési pontokon.

Bővebb tájékoztatást a lenti linkeken olvashat.
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom

Kanada

K anada 2015. augusztus 1-jén bevezette az elektronikus utazási engedélyt (Electronic Travel Authorisation, röviden eTA). Az engedélyt interneten lehet 7 kanadai dolláros díj ellenében igényelni. Érvényességi ideje: 5 év, vagy az útlevél lejártáig. A beutazási engedély 2016. március 15-től lesz a vízummentes beutazás feltétele. Fontos tudni, hogy az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot az ország területére!

Bővebb tájékoztatást a lenti linkeken olvashat.
http://canada.ca/eTA
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?kanada

Kína

A Kínai Népköztársaság területére csak érvényes útlevéllel és vízummal lehet belépni. Hongkong és Makaó területén – külön megállapodás szükséges – a magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak.

A vízumigényléshez szükséges iratok

- érvényes útlevél
- 1 db kitöltött vízumkérő formanyomtatvány
- 1 db színes igazolványkép, szembe fordulva és világos háttérrel
- repülőjegy vagy a foglalás másolata

A vízumügyintézés általános átfutási ideje: 1 hét. Sürgősségi ügyintézésért felárat számít fel a nagykövetség.

Bővebb tájékoztatást a lenti linkeken olvashat.
http://www.chinaembassy.hu/hu/ http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kina

Thaiföld

M agyar állampolgárok 2011. augsztus 11-től 30 napot nem meghaladó turista célú beutazás esetében vízummentesen utazhatnak Thaiföld területére. Amennyiben nem légi úton érkezik az országba, akkor csak 15 napot tölthet vízummentesen az országban.

A kint tartózkodás egyszeri alkalommal meghosszabítható.

Bővebb tájékoztatást a lenti linkeken olvashat.
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?thaifold